De administratie van gemengde kosten

Gemengde kosten zijn aankopen die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Je mag dan alleen het zakelijke deel aftrekken. Zo mag je bijvoorbeeld de kosten van het abonnement van een smartphone alleen aftrekken voor zover je het zakelijk gebruikt.

Om de bepalen in hoeverre je de kosten en de bijbehorende btw mag aftrekken, moet je zelf een inschatting maken in hoeverre je de aankoop privé gebruikt. Gebruik je jouw smartphone voor ongeveer een kwart privé? Dan mag je de kosten en btw voor 75% aftrekken.

Aftrek kosten exclusief btw: percentage zakelijk

Btw aftrek: percentage zakelijk

Privé opname kosten: Resterend bedrag

Gemengde kosten boeken in je administratie

Stel je hebt een mobiel telefoonabonnement. De kosten bedragen € 50 (incl. € 8,68 btw) per maand. Je belt hiermee voornamelijk zakelijk, maar af en toe bel je ook privé. Van de 10 gesprekken/sms’jes/WhatsAppjes zijn er ongeveer 8 zakelijk. Je kunt dan 80% van de kosten zakelijk aftrekken en 80% van de btw terugvragen, 20% is een privé opname.

Dit kun je op twee manieren doen verwerken in je boekhouding:

1. Je verwerkt de correctie voor privégebruik direct in de btw-aangifte

Bij de boeking van de kosten en btw verrekend je direct het percentage privégebruik. De prijs exclusief btw is € 50 - € 8,68 = € 41,32. Je betaalt direct via automatische incasso. Het zakelijke deel van deze kosten bedraagt 80% * € 41,32 = € 33,06. Het zakelijke deel van de btw bedraagt 80% * € 8,68 = € 6,94. De privé opname is 0,20% * € 50 = € 10. De boeking komt er dus als volgt uit te zien:

Winst- en verliesrekening

 

Debet 

Credit

Kosten

€ 33,06

 

 

Balans

 

Debet

Credit

Bank

 

€ 50

Btw voorbelasting

€ 6,94

 

Privé

€ 10

 

 

2. Je verwerkt de correctie voor het privégebruik aan het eind van het jaar

Je kunt er ook gedurende het jaar voor kiezen om alle btw voor 100% af te trekken. Vervolgens maak je in de laatste btw-aangifte van het jaar een correctie voor je privé gebruik. Dit verwerk je als volgt in je boekhouding:

Winst- en verliesrekening

 

Debet

Credit

Kosten

€ 41,32

 

 

Balans

 

Debet

Credit

Bank 

 

€ 50

Btw voorbelasting

€ 8,68

 

 

In de laatste btw-aangifte van het jaar kun je alle correcties voor privégebruik in één keer opgeven. Voor deze specifieke rekening is het ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ (zie figuur) 20% van de oorspronkelijke kosten = 20% * € 41,32 = € 8,26.

De ‘Omzetbelasting’ is hier feitelijk de correctie van 20% privégebruik over de oorspronkelijke btw = 20% * € 8,68 = € 1,74

Vond je het artikel nuttig?

Bedankt!

Je kunt dit artikel ook met vrienden, familie en collegas delen:

Oops, er ging iets mis..

We kunnen je feedback momenteel niet verwerken maar bedanken je desondanks voor je input.

Andere categorieën

Terug

Starten met Boekk!
Vragen? Neem contact met ons op