Hoe factureer ik mijn handel in goederen met het buitenland?

12 januari, 2018

Gefeliciteerd, je handelt met het buitenland. Balkenende zei het al, een beetje meer VOC is goed voor jou en goed voor Nederland! Alleen even zorgen dat het allemaal netjes volgens de regels gaat, want de fiscus zit hier bovenop. En factureren naar het buitenland heeft wat voeten in de aarde. Dit artikel gaat over de handel in goederen, handel je (ook) in diensten? Klik dan hier.

Om te beginnen moet je factuur altijd aan de factuureisen van de belastingdienst voldoen. Ook gelden er een aantal aanvullende voorwaarden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen handel binnen, versus buiten de EU. Ook verschilt de regelgeving voor handel met ondernemers versus particulieren. We zullen dit per situatie verder toelichten.

Je verkoopt goederen aan een bedrijf binnen de EU

Als je goederen exporteert naar een ondernemer binnen de EU, belast je dit altijd met 0% btw. Daarnaast gelden de volgende, aanvullende factuureisen voor de export van goederen binnen de EU:

  • Op je facturen aan bedrijven binnen de EU moet het btw-identificatienummers van je klant staan. Controleer eventueel de geldigheid van dit nummer via deze link  
  • Er moet een aanduiding staan waaruit blijkt dat het een intracommunautaire levering is. Neem daarom één van de volgende twee zinnen op (in willekeurig welke taal):
    'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB '68' of
    'artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112'

De omzet over deze facturen neem je vervolgens op in je btw-aangifte onder 3b: Leveringen naar/ diensten in landen binnen de EU.

Ook moet je de facturen opnemen in een zogenaamde ICP-aangifte. Deze is onderdeel van je btw-aangifte.

Per klant vul je hier de landcode (eerste 2 letters van het btw-nummer), het RSIN-nummer (resterende deel btw-nummer) en het totaal aan omzet in binnen het vakje ‘Leveringen’.

Je verkoopt goederen aan een particulier binnen de EU

Tot aan de zogenaamde drempelbedragen hanteer je bij facturen gericht aan particulieren gewoon de Nederlandse btw-tarieven. Dit drempelbedrag is onderling tussen EU-landen afgesproken en verschilt per land.

Deze bedragen kun je raadplegen via de website van de Europese Commissie. Tot aan de drempelbedragen wordt het je dus makkelijk gemaakt: als jouw goederen met 21% btw belast zijn zet je dit dus gewoon als zodanig op de factuur. Net als binnenlandse facturen neem je de omzet en btw op in sectie 1: Prestaties binnenland.

Als je voor een bepaald land boven dit drempelbedrag uitkomt wordt je export officieel een ‘afstandsverkoop’. Je moet je dan registreren bij de belastingdienst van het desbetreffende land. Vervolgens hef je over alle facturen de btw, die dat land van toepassing is. Je moet in dat land btw-aangifte doen en betalen.

Je verkoopt goederen buiten de EU

Als je goederen levert buiten de EU heb je zowel te maken met de btw-regels in Nederland, als het land waarnaar je exporteert. De regels verschillen per land dus je zult zelf uit moeten zoeken hoe dit in het land van bestemming in zijn werk gaat. De regelgeving binnen Nederland is in ieder geval als volgt:

Als je goederen exporteert buiten de EU, belast je dit altijd met 0% btw. Dit geldt zowel voor particuliere als voor zakelijke klanten. Zorg dat je kunt aantonen dat je de goederen naar een adres buiten de EU verzonden hebt. Bijvoorbeeld door de vrachtbrief bij te voegen in je administratie.

Lever je aan een ondernemer die de goederen zelf komt ophalen? Dan hanteer je ook het 0% btw-tarief. Zorg wel dat je aan kunt tonen dat de goederen de EU daadwerkelijk hebben verlaten. In het geval buitenlandse particulieren bij jou belastingvrij inkopen komen doen om de goederen daarna mee te nemen naar het buitenland ligt het gecompliceerder. Lees je in dit geval goed in op de website van de belastingdienst.

Hoe werkt dit in Boekk?

Maak je gebruik van ons programma? Dan is de administratie van je buitenlandse export simpel! Maak een factuur aan, kies bij klant op buitenland en voer je klantgegevens in. Voer de factuurgegevens in en selecteer de btw die van toepassing is. Zodra de factuur verzonden is worden de btw- en ICP-aangifte automatisch aangepast!



Delen:

Vond je het artikel nuttig?

Bedankt!

Je kunt dit artikel ook met vrienden, familie en collegas delen:

Oops, er ging iets mis..

We kunnen je feedback momenteel niet verwerken maar bedanken je desondanks voor je input.

Andere artikelen

Terug

Starten met Boekk!
Vragen? Neem contact met ons op