Autokosten en btw: alles wat je moet weten over zakelijke aftrek

6 oktober, 2017

De aftrek van autokosten

Net als andere zakelijke kosten mag je als ondernemer je autokosten aftrekken van je jaarlijkse winst. Dit zorgt ervoor dat je netto winst lager uitpakt, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Bij de aftrek van autokosten maakt het uit of je de auto privé, of zakelijk aangeschaft hebt.

Je auto is privé gekocht: 19 cent per kilometer

Je bent ondernemer en hebt je auto privé aangekocht. Voor elke zakelijk gereden kilometer mag je dan 19 cent van je winst aftrekken. Hiervoor moet je wel een rittenregistratie bijhouden. Alle overige kosten zoals benzine, onderhoud, nieuwe winterbanden, verzekeringen, wasbeurten, ANWB, enzovoorts mag je niet aftrekken. Toch doe je er verstandig aan al deze bonnetjes te bewaren. De zakelijke btw is namelijk wél aftrekbaar (zie: de btw over autokosten).

De auto is zakelijk gekocht: aftrek van kosten

Als je de auto zakelijk hebt gekocht, zijn alle autokosten aftrekbaar van je winst. Denk daarbij aan de aanschafkosten, benzine, onderhoud, nieuwe winterbanden, verzekeringen, wasbeurten, ANWB. enzovoorts. Verkeersboetes vormen een uitzondering en zijn niet aftrekbaar. Ook mag je geen extra kosten per kilometer aftrekken. Let er op dat je zakelijk aangeschafte auto een bedrijfsmiddel vormt. Je moet de aanschafkosten dus over meerdere jaren afschrijven.

Let op! Betaal tankbeurten altijd met een zakelijk betaalmiddel of tankpas. Contant of privé betaalde tankbeurten worden voor de btw-aftrek namelijk niet geaccepteerd door de belastingdienst. Uitgezonderd de eenmanszaak. In dit geval mag je ook met je privé pinpas betalen.

De bijtelling

Over een zakelijke auto die je ook privé gebruikt, moet je een bedrag optellen bij je inkomstenaangifte. Dit betekent dus dat je meer belasting af moet dragen aan het eind van het jaar. Je moet altijd bijtelling betalen als je méér dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Hoeveel bijtelling je moet betalen, kun je berekenen door de catalogusprijs van je auto te vermenigvuldigen met het bijbehorende bijtellingspercentage. Deze catalogusprijs kun je vinden op de website van RDW. Het bijtellingspercentage hangt af van de uitstoot en het jaar waarin je de auto aangeschaft hebt. Dit kan je onder andere terugvinden in de documentatie bij je auto. Op berekenhet kan je een inschatting maken van wat deze bijtelling je netto gaat kosten.

Rijd je een zakelijke auto en wil je vermijden dat je bijtelling moet betalen? Dan moet je via een sluitende rittenregistratie kunnen bewijzen dat je, binnen een boekjaar, minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. Een sluitende rittenregistratie betekent dat je zowel al je zakelijke als al je privé ritten bij moet houden.

De btw over autokosten

Alle btw die je betaalt over je autokosten mag je aftrekken. Als je de auto zakelijk gekocht hebt mag je dus ook de btw over de aanschafprijs terugvragen. En flinke meevaller dus! Alle btw over je autokosten geef je voor 100% op als voorbelasting in je btw-aangiftes. In je btw-aangifte van het vierde kwartaal moet je vervolgens een correctie voor je privégebruik opgeven.

Correctie privégebruik

Hoe je de correctie voor privégebruik berekent, hangt ervan af of je een sluitende rittenregistratie bijhoudt.

Sluitende rittenregistratie: je houdt zowel zakelijke als privé ritten bij

Als je je privé kilometers bijhoudt, moet je eind van het jaar een de verhouding privé kilometers terugbetalen van de btw. Als je zowel je zakelijke ritten als je privéritten bijhoudt betaal je de btw terug naar verhouding hoeveel kilometer je privé hebt gereden.

Je hebt bijvoorbeeld in totaal 18.000 kilometer gereden waarvan er 4.000 privé zijn geweest. Je hebt in totaal € 900 btw afgetrokken. Dan moet je 4.000/18.000 x € 900 = € 200 terugbetalen.

Je houdt alleen zakelijke ritten bij

Als je alleen zakelijke ritten bijhoudt moet je aan het eind van het jaar standaard 2,7% van de catalogusprijs betalen voor het privégebruik voor de btw. Dit kan in sommige gevallen 1,5% zijn:

  • Je hebt de auto meer dan 4 jaar geleden in gebruik genomen.
  • Je hebt bij de aankoop van de auto geen btw afgetrokken.

Voorbeeld

Je hebt een Volkswagen Golf zakelijk gekocht voor € 20.000 incl. btw en bpm (dit is ook de cataloguswaarde). Je houdt je privé kilometers bij. Je hebt 2.000 kilometer privé gereden en 18.000 kilometer zakelijk. Je kosten waren in totaal € 5.000 en je hebt €1.100 aan btw betaald. Je hebt de kosten en btw volledig afgetrokken.

De bijtelling bedraagt: 22% x € 20.000 = € 4.400

De correctie privégebruik:  2.000/20.000 x € 1.100 =  € 110

Woon-werkverkeer

Woon-werkverkeer is de reis van je woonadres naar je werkadres. Deze reis wordt voor de inkomstenbelasting (je winst- en verliesrekening) gezien als zakelijke kosten. De btw over woon-werkverkeer is echter niet aftrekbaar.

Er is sprake van woon-werkverkeer als er wordt gereisd tussen de woning en een vastgelegde werkplek (bijv. in een arbeidsovereenkomst). Ook is sprake van woon-werkverkeer als er op regelmatige basis wordt gereisd tussen de woning en een werkplek waar in belangrijke mate werkzaamheden worden verricht. Als men ten hoogste een jaar naar een bepaalde werkplek reist of als er binnen 24 uur niet heen en terug wordt gereisd, is er geen sprake van woon-werkverkeer. 

Delen:

Vond je het artikel nuttig?

Bedankt!

Je kunt dit artikel ook met vrienden, familie en collegas delen:

Oops, er ging iets mis..

We kunnen je feedback momenteel niet verwerken maar bedanken je desondanks voor je input.

Andere artikelen

Terug

Starten met Boekk!
Vragen? Neem contact met ons op