Hoe factureer ik diensten aan het buitenland?

11 januari, 2018

Overweeg je diensten te leveren in het buitenland? Dan verwacht de belastingdienst dat je in je administratie met een aantal zaken rekening houdt.

Om te beginnen moet je factuur altijd aan de factuureisen van de belastingdienst voldoen. Daarnaast geldt een aantal aanvullende voorwaarden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen handel binnen, versus buiten de EU. Ook verschilt de regelgeving voor handel met ondernemers versus particulieren. We zullen dit per situatie verder toelichten.

Let op! Onderstaand geldt niet voor digitale diensten en een aantal overige dienstverleningen. Controleer eerst goed of jouw dienstverlening niet onder een van deze noemers valt.

Je levert diensten aan een bedrijf binnen de EU

Als je diensten levert aan een ondernemer binnen de EU, is je dienst meestal belast in het land van je afnemer. In plaats van btw te rekenen noteer je in dit geval op je factuur: btw verlegd

Daarnaast is het belangrijk dat je, naast je eigen btw-nummer, ook het btw-nummer van je klant opneemt op de factuur.

  • Verleg de btw naar je klant
  • Vermeld het btw-nummer van je klant op de factuur

De omzet over deze facturen neem je vervolgens op in je btw-aangifte onder 3b: Leveringen naar/ diensten in landen binnen de EU.

Ook moet je de facturen opnemen in een zogenaamde ICP-aangifte. Deze is onderdeel van je btw-aangifte.

Per klant vul je hier de landcode (eerste 2 letters van het btw-nummer), het RSIN-nummer (resterende deel btw-nummer) en het totaal aan omzet in binnen het vakje ‘Diensten’.

Je levert diensten aan een bedrijf buiten de EU

Als je een dienst verleent aan een klant buiten de EU dan moet je voldoen aan de btw-regelgeving binnen het land van je afnemer. Deze regels verschillen per land dus je zult helaas zelf uit moeten zoeken hoe dit in het land van bestemming in zijn werk gaat.

  1. Informeer welk btw-regelgeving van toepassing is op jouw dienst in het land van herkomst van de afnemer en hoe je daar btw-aangifte moet doen
  2. Pas de desbetreffende btw-regelgeving toe op je factuur
  3. Pas geen Nederlandse btw toe op de factuur
  4. Je neemt de factuur niet op in je Nederlandse btw-aangifte
  5. Je neemt de factuur niet op in je Nederlandse ICP-aangifte
  6. Let erop dat je (op tijd) de btw-aangifte verricht in het desbetreffende land

Je levert diensten aan een particulier

Diensten aan particulieren worden, zowel binnen als buiten de EU, in Nederland belast. Als jouw diensten met 21% btw belast zijn zet je dit dus gewoon als zodanig op de factuur. Net als binnenlandse facturen neem je de omzet en btw op in binnen de btw-aangifte sectie 1: Prestaties binnenland.

Hoe werkt dit in Boekk?

Maak je gebruik van ons programma? Dan is de administratie van je buitenlandse dienstverlening simpel! Voer het adres is van je buitenlandse klant. Maak je factuur op en selecteer de btw die van toepassing is. Zodra de factuur verzonden is worden de btw- en ICP-aangifte automatisch aangepast.

Delen:

Vond je het artikel nuttig?

Bedankt!

Je kunt dit artikel ook met vrienden, familie en collegas delen:

Oops, er ging iets mis..

We kunnen je feedback momenteel niet verwerken maar bedanken je desondanks voor je input.

Andere artikelen

Terug

Starten met Boekk!
Vragen? Neem contact met ons op